Međunarodna multimedijalna izložba Flogiston otvara se u četvrtak u Galeriji umjetnina

Međunarodna multimedijalna izložba Flogiston (grčki: gorjeti) otvara se u četvrtak 2.srpnja u 21 h Galeriji umjetnina u sklopu 61. Splitskog ljeta.

Koncept međunarodne izložbe odražava užareno ozračje sezone, koje se najdramatičnije manifestira u brojnim ljetnim požarima. Za naslov izložbe iskorišten je stari znanstveni pojam Flogiston (grčki: gorjeti) kojim je Johann Joachim Becher u istoimenoj teoriji 1667. godine definirao hipotetsku tvar koju je smatrao nestabilnim sastavnim dijelom svih zapaljivih tvari. Po teoriji, plamen i gorenje su bijeg phlogistona. Uopće, pojam vatre izaziva fascinaciju i strah. Od antičkih vremena smatrana je jednim od četiri elemenata na kojima se zasniva cjelokupna stvarnost, a njena stvarna i simbolička upotreba u religiji, ritualima i znanosti služi za pročišćavanje, sterilizaciju i demonstraciju moći i uništavanja. Strah od požara je jedan od naših primarnih nagona. Prizivamo ga ​​u vizijama pakla, a kataklizmički nuklearni požar doživljava se kao kraj svijeta. Požar je jedna od najrazornijih prirodnih ili potaknutih katastrofa. U Kaliforniji je u 2003. godini bilo više od 7.000 požara koji su uništili više od 410.000 hektara. U 2002. godini, u SAD-u se dogodilo više od 389.000 kućnih požara koji su rezultirali smrću 2.670 osoba. U Hrvatskoj je 2010. bilo ukupno 5036 požara koji su nanijeli materijalnu štetu od 218.783.803,00 kn, poginule su 24 osobe, a 92 su ozlijeđene. Izložba Flogiston predstavlja umjetnike koji s vatrom rade kao zapaljivim medijem, metodom ili žarećom slikom, baveći se na simboličkoj razini pitanjima okoliša, identiteta i konačnosti. Izložba obuhvaća širok spektar medija: video, video dokumentaciju performansa, slikarstvo, skulpturu, instalaciju, fotografiju i crtež.

Umjetnički radovi predstavljeni na izložbi posuđeni su od umjetnika, Centra Pompidou, Galerie Lelong, Kolekcije Marinko Sudac i Bill Viola Studios.

Kustosi: Kóan Jeff  Baysa i Branko Franceschi 
Umjetnici: Naomi Campbell, Davide Cantoni, Atalai Gábor, Ivo Gattin, Momčilo Golub, Kio Griffith, Daniel Horowitz, Yi-Ping Hou, Željko Jerman, Kismányoky Károly, Željko Kipke, Yves Klein, Milan Knižák, Siniša Labrović, Katalin Ladik, Bennett Lieberman, Marcos Lutyens, Dalibor Martinis, Ana Mendieta, Ivan Mesek, Marijan Molnar, Antun Motika, Marko Pogačnik, Anne Morgan Spalter, Jan Steklík, Mladen Stilinović, Damir Stojnić, Bill Viola

Izložba je otvorena do 30.8.2015.