Na FMFS-u 45 hrvatskih premijera, ulaznice se već mogu kupiti online

Grad Split od 5. do 13. lipnja po osmi put postaje filmska metropola Mediterana. Festival mediteranskog filma Split na tri lokacije prikazuje 66 filmova iz 31 zemlje, od čega čak 45 hrvatskih premijera, za koje ulaznice već sada možete kupiti na www.fmfs.hr.

Na današnjoj konferenciji za novinare u splitskoj Galeriji umjetnina otkrivene su sve filmske poslastice u kojima će uživati Splićani i njihovi gosti tijekom devet dana Festivala kojeg otvara talijansko-albanski film "Zakleta djevica". Bit će to regionalna premijera debitantskog filma redateljice Laure Bispuri koji je osvojio publiku i kritiku na ovogodišnjem Berlinaleu.

Dugometražni program FMFS-a sadrži još osam regionalnih i tri nacionalne filmske premijere, a nakon prošle godine programski obilježene zvučnim redateljskim imenima, ove godine ipak nešto ozbiljniji natjecateljski program sadrži čak 7 debitantskih naslova.
- Uz "Zakletu djevicu" izdvojio bih bugarsko-grčki film "Lekcija" i španjolski "Cvijeće" koji stižu ovječani desecima nagrada na nizu festivala, te film "Klor" premijerno prikazan na Sundanceu. U programu imamo i nacionalnu premijeru domaćeg debitantskog filma "Bijela kuća" redatelja Ranka Paukovića. Dokumentarac je to koji se bavi lokalnom tematikom bračkog kamena, otoka Brača i stečaja Jadrankamena. "Ničije Dete" debitantski je film Vuka Rsumovića srpsko-hrvatske koprodukcije, hit festivala u Veneciji odakle se vratio s nagradom publike“ - otkrio je direktor FMFS-a Alen Munitić.

Jedan od zvučnih naslova ovogodišnjeg festivala svakako je španjolski film Močvara redatelja Alberta Rodrigueza, dobitnika čak 10 prestižnih nagrada Goya, uključujući one za najbolji film, režiju, scenarij i glavnog glumca, te posebne nagrade žirija u San Sebastianu.

Po prvi puta se u službenom programu nalazi i mini serija, komedija "Mali Quinquin" francuskog redatelja Bruna Dumonta koji je dvaput slavio u Cannesu. U Split stiže i pobjednički film San Sebastiana "Nova prijateljica" redatelja Françoisa Ozona, te film "Raj" poznate francuske redateljice Mie Hansen-Løve nagrađene u sklopu programa Un Certain Regard festivala u Cannesu.

Ovogodišnji festival, osim izuzetnih filmskih naslova u konkurenciji, uvodi i veliku novost u programu "Izvan konkurencije".
- Odlučili smo od ove godine sa barem tri naslova po Festivalu izaći iz okvira "mediteranskog bazena". Na taj način želimo povezati Festival s našim drugim projektom, "Kino Mediteran", u sklopu kojeg revitaliziramo kina diljem Dalmacije i prikazujemo probrane naslove europske i svjetske produkcije. Ove filmove splitska publika još nije imala priliku vidjeti, a nakon FMFS-a krenut će s nama na put po otocima“ - otkrio je razloge širenja Munitić.
Van konkurencije prikazat će se tako fantastični meksički omnibus "Kratke lopte" u kojem poznati redatelji iz 31 zemlje svijeta svaki na svoj način prikazuju strast prema nogometu. FMFS će zatvoriti Skandinavci, u Kinoteci je na programu jedan od najatraktivnijih filmova prošle godine, "Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju" švedskog majstora Roya Anderssona, dobitnika Zlatnog lava na Veneciji, dok će program na Bačvicama zaključiti norveški film "Van sebe" Ole Giaevera koji je oduševio publiku na Berlinu.

Iz godine u godinu na Festivalu mediteranskog filma Split sve su popularniji i kratkometražni filmovi.
- U besplatnom kinu u Galeriji umjetnina svaku večer ćemo prikazivati inozemne 'kratkiše' koji su zajedno osvojili više od 100 nagrada na festivalima diljem svijeta, što dovoljno govori o kvaliteti ovogodišnjeg programa za kojeg je pristiglo više od 250 prijava. - pohvalio se Munitić.

Iz programa kratkih hrvatskih filmova pod nazivom "Ješke" svakako treba izdvojiti splitske filmove "Medo mali" i "Dan Marjana" Igora Jelinovića, "Vrag u gospođici Jones" Josipa Lukića i film Sandre Sterle "Utvrda Utopija". U programu su i hvaljeni film Hane Jušić "Da je kuća dobra i vuk bi je imao", "Odvajanje" Nine Violić te dokumentarci "Ana trg" Jelene Novaković i "Riba ribi grize rep" Nevena Hitreca. Po prvi puta u programu su i dva animirana naslova, "Razgovor" Ane Horvat i "Levitacija" Marka Meštrovića.

Unatoč rekordnom i gotovo rasprodanom prošlogodišnjem izdanju, FMFS-u su značajno smanjenja sredstva od strane Grada Splita, zbog čega je došlo do određenih izmjena u posljednji trenutak.
- Uvijek poštujemo odluke Grada i vijeća za film, no ne krijemo da smo bili iznenađeni odlukom koja nas je dočekala dva mjeseca prije nego što Festival mora biti spreman. Zbog iste smo bili primorani odustati od tradicionalnog programa glazbenih dokumentaraca odnosno retrospektive koju smo pripremali povodom obilježavanja 120 godina filma. Također, ove godine ne dovodimo međunarodne goste, po prvi puta nemamo ni žiri, a festivalske pobjednike odabire naša publika. Upravo publika kupnjom svojih ulaznica održava FMFS 'izvan površine' zbog čega nismo štedjeli na programu, tehnički uvjeti i dalje ostaju na razni najboljih svjetskih festivala, a i cijene ulaznica ostale su iste. Vjerujemo da će publika, kao i svih godina do sada, naš trud nagraditi prepunim kinima - zaključio je Alen Munitić, koji se na kraju press konferencije zahvalio svim pokroviteljima, sponzorima i partnerima.

Kompletan atraktivni program 8. Festivala mediteranskog filma Split, ostvaren i u suradnji s Animafestom, Zagreb Film Festivalom, Sarajevo Film Festivalom, Operacijom kino i Cirkuskom srijedom, može se pronaći na stranicama www.fmfs.hr, gdje je moguća i online kupovina ulaznica. Za one 'staromodnije', festivalske blagajne otvaraju se u Kinoteci “Zlatna vrata” prvog dana lipnja.