Pobjednici Berlina, Sundancea i Rotterdama premijerno u Splitu


Program 11. Festivala mediteranskog filma Split, koji će se od 7. do 16. lipnja održati u ljetnom kinu Bačvice i kinoteci Zlatna vrata, kao nikad do sad obiluje atraktivnim naslovima koji su već osvojili brojne nagrade na najvećim svjetskim festivalima. Na današnjoj konferenciji za novinare u 'Kinoteci' otkriven je dio tih filmskih poslastica koje će svoje regionalne i hrvatske premijere imati upravo pred publikom FMFS-a, zbog čega će tijekom punih deset dana ovaj grad biti središte filmskog svijeta čitavog Mediterana.

Kao što sugerira plakat festivala, a kojeg ponovno potpisuje dizajner Karlo Kazinoti, FMFS se bacio 'na glavu', odnosno u Južnu Ameriku, čija je kinematografija kroz popratni program ove godine stavljena u fokus.
- S obzirom da već nekoliko godina imamo programe izvan konkurencije, ovog puta smo po prvi put napravili tematski fokus na Južnu Ameriku te ga nazvali „Druga strana Mediterana“. Ove zemlje su kulturom i mentalitetom jako slične Mediteranu, a njihovi filmovi su snimljeni većinom u koprodukciji sa Španjolskom i Portugalom. Najatraktivniji naslov zasigurno je sjajni paragvajski film 'Las Herederas', dobitnik tri nagrade na festivalu u Berlinu od čega dva srebrna medvjeda. Meksički 'Time Share' na Sundanceu je dobio nagradu za najbolji scenarij i bit će itekako zanimljiv za gledanje u kontekstu turizma, a na istom festivalu za ulogu u argentinskoj humornoj drami 'The Queen Of Fear' glavna glumica dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu - otkrio je Alen Munitić, direktor festivala.

Pod pokroviteljstvom Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, FMFS će otvoriti film "Emma", a uz još dva nova talijanska naslova na festivalu, suradnja će se nastaviti i tijekom ljeta kroz program "Ferragosto na Kinu Mediteran". Ovogodišnji FMFS zatvara još jedan naslov koji će biti prikazan izvan konkurencije, a u pitanju je prava poslastica; danski film 'The Guilty' (Krivnja), napeta drama koja prati jednu večer u životu operatera za hitne pozive.
- Ovaj film apsolutni je favorit publike gdje god je prikazan. Svjetsku premijeru imao je na Sundance film festivalu gdje je po glasovima publike izabran za najbolji film, a istom nagradom je ovjenčan i u Rotterdamu. Ponosni smo što smo kupili ovaj film za distribuciju, jer je bio jedan od najtraženijih naslova na filmskom marketu u Berlinu, a zahvaljujući tome planiramo da, u isto vrijeme kad i u Splitu, projekcije održimo i u Bolu, Hvaru, Komiži i Imotskom te tako i službeno otvorimo ljetnu sezonu našeg projekta 'Kino Mediteran' – najavio je Munitić.

FMFS se i ove godine održava uz pokroviteljstvo Grada Splita, Hrvatskog audiovizualnog centra te Turističke zajednice Grada Splita, a po prvi put u ulozi partnera festivala nalazi se Addiko banka.
- Addiko je kao moderna i izravna banka prepoznala vrijednost Festivala mediteranskog filma Split i rado smo se uključili i dali svoju financijsku i partnersku podršku. Bogat program s odličnim projekcijama, koji se održava u fenomenalnom ambijentu rezultirali su time da je ovo Festival s dušom i po guštu posjetitelja. Kako smo u poslu fokusirani na zadovoljstvo klijenata tako sam ponosna što je Addiko banka kao dobar partner dala svoj obol u tome da ovogodišnje 11. izdanje Festivala mediteranskog filma Split ponudi vrhunski doživljaj - izjavila je Monika Morić, direktorica za Poslovanje s građanstvom regije Dalmacija.


Kompletan program omiljene kulturne manifestacije u Splitu bit će objavljen idućeg tjedna na www.fmfs.hr, gdje već danas (16. svibnja) kreće i prodaja ograničenog broja 'Festivalskih ulaznica' za najveće fanove, koja omogućuje ulazak na sve projekcije bez čekanja u redovima i preuzimanja ulaznica unaprijed.