Počinje qFEST 2021.

S izložbom Rafeala Medine Transbrasil i društveno-glazbenim programom ZVJERINJAK u petak, 27. kolovoza otvara se qFEST. qFEST mjesto je sigurnog prostora i sudjelovanja u kulturnom životu LGBTIQ zajednice u gradu Splitu. Programi ovogodišnjeg izdanja festivala odvijaju se u Domu mladih i LGBT centru Split. Bogat festivalski program uključuje druženja, partije, participativne kreativne radionice, filmske projekcije i izložbe.

PROGRAM FESTIVALA

27. kolovoza 19h - 23h

Dvorište Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

ZVJERINJAK

Druženje za queer zajednicu i prijatelje_ice uz glazbeni program u Dvorištu Kluba Kocka
 

27. kolovoza - 5. rujna

Galerija Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

Rafael Medina: Transbrasil

Otvaranje: petak, 27. kolovoza 21h

Razgovor s umjetnikom: srijeda, 1. rujna 20h u Prostoru, Plančićeva 2

Serija fotografija 5 trans žena iz Brazila - Naomi, Ellie, Catarina, Galba i Williane - rezultat su bliskog odnosa fotografa s fotografiranim osobama. Fotografije donose slike sadašnjosti koje se preklapaju s afektivnim sjećanjima. Istovremeno, afirmativne fotografije kontrapunkt su slučajevima cenzure i progona koje trans osobe nerijetko doživljavaju u Brazilu te time osobno postaje i političko.
 

1. rujna 17h - 18h

LGBT centar Split, Ulica Kralja Tomislava 8A/1, Split

Radionica kontakta i senzualnosti

Metodama plesa, pokreta, dodira, vizualizacije, daha i glasa Petar Dukić iz Queer Sport Splita vodit će vas kroz radionicu osvještavanja osjećaja povjerenja u sebe i druge, kapacitiranja za dodir sa samim sobom i drugima, te razumijevanju uloge srama i nelagode pri ostvarivanju kontakta.

 

3. - 5. rujna 17h

LGBT centar Split, Ulica Kralja Tomislava 8A/1, Split

Oslikaj LGBT centar

Participativna radionica oslikavanja zida u prostoru LGBT centra Split održava se pod vodstvom grafičke dizajnerice i umjetnice Ene Jurov. Program započinje u petak 3. rujna u 17 sati i to okupljanjem te zajedničkom razradom motiva koji će se oslikati. Narednih dana, po dogovoru, oslikavat će se jedan zid u Centru, a radionica završava predstavljanjem oslikanog zida uz druženje i glazbu u nedjelju u večernjim satima.

 

3. - 6. rujna 2021

Prostor, Plančićeva 2 (Kineski zid), Split

Callum Leo Hughes: COVID KOLAŽI

Otvaranje: 3. rujna 21h

Razgovor s umjetnikom: 3. rujna 20h

COVID KOLAŽI predstavljaju tri serije radova - CC.2020, lite/life i You into kissing too?, umjetnika Calluma Lea Hughesa koje su nastale za vrijeme pandemije Covid-19. Radovi su nastali kao trenutna potreba umjetnika da pobjegne od digitalnih interakcija i poveže se s nečim fizički. Tijekom trajanja pandemije kolaži su postali način praćenja i bilježenja umjetnikovih iskustava.

 

7. - 8. rujna 18h - 22h

Redakcija, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

Sitotiskanje

Pod vodstvom dizajnera tekstila Vasca održat će se participativna radionica sitotiska na kojoj će se izrađivati festivalski cekeri. Svi sudionic_e mogu doprinijeti razradi motiva, naučiti osnove sitotiska te sa sobom ponijeti svoj festivalski ceker.

 

10. rujan 19h - 23h

Dvorište Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

ZVJERINJAK

Druženje za queer zajednicu i prijatelje_ice uz glazbeni program u Dvorištu Kluba Kocka

 

10. - 17. rujna

Galerija Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

Dyveke Bredsdorff: Lezbijska ljubavna priča

Otvaranje i razgovor s umjetnicom: 10. rujna 21h

Lezbijska ljubavna priča umjetnička je instalacija koja koristi 16mm film osvijetljen procesom cijanotipije kako bi propitala ideje o reprezentaciji, slikama i vidljivosti lezbijki. Lažne trepavice, ljudska kosa, čipka i listovi zabilježeni na filmskoj vrpci prenose osjećaje koji se iščitavaju u treperenju nijansi plave boje, čime autorica zaobilazi uobičajene karaktere i narative.  

 

16. rujna 19.30h

Dvorište Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

FILMSKE PROJEKCIJE

The Red Tree / L’albero Rosso (Italija, 2018.) režija Paul Rowley, 21 min

Ovaj kratki dokumentarac govori o malo poznatoj povijesti talijanskih homoseksualaca koji su uhićeni i prognani na zabačeni otok za vrijeme Mussolinijevog fašističkog režima. U filmu se stariji muškarac vraća na otok San Domino gdje je tijekom fašističke ere zbog homoseksualnosti bio zatvoren sa stotinama drugih muškaraca. Dok šeta otokom sam, vraćaju se uspomene - na njegovo premlaćivanje i uhićenje, težinu zatvorskog života, patnje homoseksualaca pod fašizmom i njihovo javno poniženje nakon povratka. Film kombinira snimke snimljene u današnjem San Dominu (danas popularnom turističkom otoku) s inovativnim tretmanima arhivske građe i reprizama snimljenim u Brooklynu.

History lessons (SAD, 2000.) režija Barbara Hammer, 66 min

U ovom čudesno nečasnom, a osnažujućem filmu, Barbara Hammer prati lezbijsku povijest iznoseći izvanredan niz arhivskih snimaka - a zatim zaigrano njime manipulira kako bi izgledalo kao da su lezbijke posvuda. Od popularnih filmova do filmskih novina, slika iz polja seksualnog odgoja, medicinskih i obrazovnih filmova, starih golišavih uradaka i slično, Lekcije iz povijesti (History lessons) vraćaju i prepisuju lezbijsku povijest.

 

17. Rujna 19.30h

Dvorište Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

FILMSKE PROJEKCIJE

Afterimages (Poljska, 2018.) režija Karol Radziszewski, 15 min

Kratka priča o jednom isječku iz arhive Ryszarda Kisiela, tvorca Fila - jednog od prvih queer zina u srednjoj i istočnoj Europi. Evocirani negativ s kraja 80-ih polazna je točka i za Kisielovu osobnu povijest i za portret homoseksualne scene kasne Poljske Narodne Republike.

Ask Any Buddy (SAD, 2019.) režija Evan Purchell, 78 min

Mnogo prije nego što su LOVE, SIMON i CALL ME BY YOUR NAME postali uobičajeni filmovi u multipleksima, jedina mjesta na kojima su homoseksualci mogli vidjeti svoje živote i požude prikazane na ekranu bilo je u njihovom lokalnom "potpuno muškom" kinu za odrasle. Od iznošenja priča do romansa, od bizarnog horora do camp komedija, stotine filmova koje je gej filmska industrija za odrasle prikazivala tijekom 60-ih, 70-ih i 80-ih bili su pokretačka snaga rasta gay kulture i dosad su bili uglavnom zaboravljeni filmski dokument. ASK ANY BUDDY sastavlja fragmente iz preko 125 filmova kako bi stvorio kaleidoskopsku snimku tog doba. Uz rijetke snimke snimljene na desetke stvarnih, legendarnih i davno srušenih queer cruising mjesta i društvenih prostora, Ask Any Buddy, smiješan je, seksi portret urbanog homoseksualnog života u godinama nakon Stonewallskog nereda - ili barem kako je to izgledalo na filmovima.

 

qFEST programska je linija kolektiva queerANarchive. Festival se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Hrvatskog audiovizualnog centra. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financira Zaklada Kultura nova.