Projekcije filma "Izbačeni" o globalnoj krizi stanovanja u Zlatnim vratima

Projekcije istraživačkog dokumentarca "Izbačeni" o globalnoj krizi stanovanja održati će se u Kinoteci Zlatna vrata 14., 15. i 21. svibnja. 

Veliki gradovi postali su igrališta bogataša, cigla je nova globalna valuta, a stanovanje je postalo roba. Ogleda se to u nezaustavljivom globalnom rastu cijena nekretnina i najma stanova dok istovremeno prihodi stanara ostaju jednako niski. Zbog svega toga u gradovima širom svijeta postaje sve teže i teže ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s ovim problemom sve češće suočavaju se i hrvatski građani.

Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih
svjetskih pitanja?

Izbačeni (Push) - trailer from Restart on Vimeo.

Na ova kompleksna pitanja aktualne odgovore daje najnoviji istraživački dokumentarac poznatog švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena IZBAČENI (Push) koji prati Leileni Farha, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje u njezinoj predanoj istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca. Zajedno posjećuju veće gradove u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem – cijene najma su utrostručene dok prihodi stanara ostaju jednako niski.

Kako pokazuje film, velikim gradovima danas upravljaju financijski kapital i veliki investitori koji crpe sve iskoristive resurse i tako uzrokuju nezapamćenu globalnu stambenu krizu, a Izbačeni ostavlja publiku s osjećajem angažmana, bijesa i s puno toga za raspraviti.

U ovoj detaljno istraženoj i na trenutke šokantnoj priči pojavljuju se i nobelovac Joseph Stiglitz, poznati talijanski istraživački novinar i pisac Roberto Saviano te gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

Nakon splitske premijere filma 14. svibnja u 19.30 sati u Kinoteci Zlatna Vrata, o problemu stanovanja na lokalnoj razini razgovaraju Edita Barić (KoSt-stanarska udruga Kopilica Split), Martina Grgić Vukić (Inicijativa - Mjesto koje hoće živjeti ), Tea Truta (Društvo arhitekata Splita) i Jere Kuzmanić (Društvo arhitekata Splita, neformalna inicijativa GradOdrasta).

Pariz, Moskva, Split. Premda izgleda kao nekakav isprazan natpis uz sliku s nekog putovanja u varoškom apartmanu ova tri grada imaju puno više zajedničkog od toga. Numbeo, portal na kojem se mogu usporediti podaci o troškovima života u svjetskim gradovima stavio je Split na treće mjesto najskupljih gradova po odnosu cijena kvadrata i primanja lokalnog stanovništva. Svi znamo da je stanovanje u Splitu problem, ali sad znamo da smo i među prvacima u tome.

Još prije nego se to potvrdilo statistikama neki Splićani su to osjetili na vlastitoj koži. Utjecaj turizma i tranzicije na stanovanje potakli su naše sugovornice na akciju.

Film će objasniti globalnu dimenziju stambene krize, a razgovorom ćemo secirati problem na lokalnoj razini. S čime se splitski stanari susreću, kako se kvartovi mijenjaju proteklih desetak godina, na koji način su stambene nekretnine nekima postale izvor zarade a nekima briga te kako se organizirano djelovanje udruženih stanara u nekim slučajevima isplatilo. Split već desetljećima nema plansku stambenu politiku, niti gradska uprava ima inicijativu reguliranja stanja na tržištu, ali zato ima jednu od stambeno najopterećenijih generacija u svojoj povijesti koja nema kome da se obrati. 

Kako staviti stanovanje u prvi plan?