Rasprodanim koncertom Papandopulo kvarteta završen je dosad najuspješniji MAGfestival

Jubilarni 10. MAGfestival donio je prvi koncert teremina u glazbenoj povijesti Splita, čak sedam praizvedbi hrvatskih skladatelja u pet vrhunskih koncertnih večeri, "pop up" koncerte na splitskim ulicama, okrugli stol na temu „Glazbena scena Splita i okolice prije 10 godina i danas“ te tri rasprodana koncerta uz 600 posjetitelja.

Jubilarni deseti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održao u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Ovogodišnji glazbeni program jubilarnog desetog MAGfestivala donio je umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. U sklopu pet vrhunskih koncerata komorne glazbe praizvedeno je čak sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival. Posebno treba istaknuti da je veći dio skladatelja i osobno nazočio praizvedbama što dovoljno govori o statusu samog festivala među glazbenicima i glazbenom strukom u Hrvatskoj.

Festival su otvorili Thorwald Jørgensen na tereminu uz pratnju festivalskog MAGansambla. Ovo je prvi puta u glazbenoj povijesti Splita da je publika imala priliku vidjeti koncert s tereminom, ali i uživati u praizvedbi skladbe „Galilean Songs“ Ivana Končića za teremin i gudački kvartet. Nakon njega splitsku publiku je oduševio Puhački kvintet Kalamos također s jednom praizvedbom i to skladbe „Ride for Five“ Bruna Vlaheka. Festival je nastavljen koncertom standardno kvalitetnog Gudačkog kvarteta Porin uz praizvedbu skladbe „Slike minulih ljetnih sutona“ Dubravka Palanovića. Posebnu pažnju i odobravanje publike izazvao je koncert "Večer splitskih skladatelja" na kojem su nastupili Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo uz dvije praizvedbe; „Soundtracks“ Gordana Tudora te „Tango y Baiao“ Ivana Božičevića.  Na zatvaranju festivala u subotu 7. rujna Kvartet saksofona Papandopulo još jednom je oduševio splitsku publiku svojom izvedbom s duhovitim pomacima i objašnjenjima te uspješnim neobičnim aranžmanima, ali i praizvedbama skladbi „It's difficult when bananas eat monkeys“ Margarete Ferek Petrić te "Sonata za 4 saksofona" Ante Grgina.
 

 

Od popratnih događanja u okviru 10. MAGfestivala održavani su koncerti na otvorenom na atraktivnim lokacijama u centru grada, a posebno je uspješan bio okrugli stol na temu „Glazbena scena Splita i okolice prije 10 godina i danas“ na kojem su se prvi puta okupili predstavnici glazbenih festivala, udruga i ansambala iz Splita i okolnih mjesta, ali i političkih struktura s ciljem kvalifikacije, kvantifikacije, problematizacije i nuđenja mogućih rješenja na klasičnoj glazbenoj sceni.  Sudionici su pokazali visoki stupanj razumijevanja i međusobne podrške, te su doneseni zaključci o osnivanju platforme  preko koje bi organizatori izvaninstitucionalnih glazbenih događaja zajedničkim snagama komunicirali svoje potrebe prema vladajućim strukturama te tako na vlastito zadovoljstvo, ali i zadovoljstvo glazbenika te publike, ponudili što kvalitetnije, financijski održive sadržaje u adekvatnim prostorima.

„Iznimno smo zadovoljni i ponosni s upravo završenim jubilarnim izdanjem festivala. MAGfestival je od samih početaka 2010. godine usmjeren na to da bude platforma za afirmaciju domaćih mladih glazbenika i skladatelja. Ove godine smo glazbenim programom to ispunili više nego ikada do sad!  Sa sedam praizvedbi djela hrvatskih skladatelja i pet vrhunskih koncerata hrvatskih komornih sastava smo dali značajan doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva i na to smo posebno ponosni. Uz to, na otvorenju festivala mogli smo čuti teremin, instrument koji do sada nikada u Splitu nije sviran na koncertnoj pozornici, tako da smo tim koncertom nastavili uhodanu praksu da splitskoj publici u okviru glazbenog programa predstavimo djela koja se u našem gradu nikada nisu izvodila“ objasnili su umjetnički voditelji MAGfestivala Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Festival je u ime gradonačelnika Andre Krstulovića Opare otvorio pročelnik službe za društvene djelatnosti Matko Omazić koji je u uvodnom govoru pohvalio „kvalitetu MAGfestivala te izrazio nadu da će skoro otvaranje nove koncertne dvorane omogućiti lakše djelovanje svim dionicima glazbenog života u Splitu“. Otvaranju je prisustvovao veliki broj splitskih glazbenika, ali i skladatelja i glazbenika iz drugih dijelova Hrvatske. U publici se moglo tako zamijetiti skladateljicu i direktoricu Muzičkog Biennalea Zagreb Margaretu Ferek Petrić, dubrovačkog skladatelja Ivana Končića, brojne profesore splitske glazbene škole i akademije, veliki broj članova udruge MAG, ali i gradskog vijećnika Josipa Markotića i književnika Juricu Pavičića.

I ove godine festival je pratilo preko 600 posjetitelja, a tri koncerta su bila rasprodana. Posebno veseli porast broja inozemnih posjetitelja koji su i ove godine bili dio publike MAGfestivala. MAGfestival je i ove godine izazvao zavidan interes medija s nikad većim brojem medijskih pokrovitelja, a dva koncerta su snimana od strane HR radija za emisiju „Koncert na prvom“, uz medijsku pratnju HRT-a.

Ove brojke govore u prilog kvaliteti MAGfestivala, koji iz godine u godinu obogaćuje turističku kulturnu ponudu grada Splita i koji je postao jedan od važnijih glazbenih festivala u Splitu s velikim potencijalom. MAGfestival je već petu godinu, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, dobitnik prestižne etikete EFFE Festival Label. Tijekom prvih devet godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Hrvatsko društvo skladatelja. Festival su medijski pokrivali: Slobodna Dalmacija, Splitski portal, SoundGuardian, Dalmatinski portal, Dalmacija News, Sound Report, Studentski.hr, Radio Sunce, Svijet Kulture i Muzički informativni centar.