Rasprodanom "El Shattu" dodatna projekcija, a na Bačvicama španjolski hit film "Zatvor 77"

U Ljetnom kinu Bačvice ovacijama je sinoć pozdravljena ekipa filma "El Shatt – nacrt za utopiju" koji je na 16. Festivalu mediteranskog filma Split imao svoju svjetsku premijeru.


Posebno toplo dočekane su Ružica Poljaković i Ivna Marinović Poparić, akterice ovog dokumentarca, ali i sudionice zbjega u Egipat gdje su od užasa II. svjetskog rata bile evakuirane zajedno s još 28 tisuća Dalmatinaca. S obzirom na rasprodanu premijeru i velik interes za filmom redatelja Ivana Ramljaka, već u ponedjeljak 26. lipnja u 21:30 u Ljetnom kinu Bačvice slijedi nova projekcija filma. Ulaznice se mogu kupiti ONLINE ili na FMFS blagajnama.

Predzadnjeg dana festivala, još jedna hrvatska premijera španjolskog hit filma na Bačvicama. U pitanju je "Zatvor 77" Alberta Rodrigueza, kojeg FMFS publika pamti po kultnoj "Močvari", projekciji nakon koje su zbog ogromnog interesa publike uveli kategoriju ulaznice "za zidić". Film je snimljen prema istinitom događaju, svoju svjetsku premijeru imao je na festivalu u San Sebastianu, a okitio se i s pet nagrada Goya. U glavnim ulogama su legendarni Javier Gutierrez ("Močvara", "Truman", "Campiones") i mlada zvijezda Miguel Herran poznat po ulozi u seriji "Casa De Papel".

Najavit će ga posljednji kratki hrvatski film iz natjecateljskog programa Ješka "Nije pristojno plesat po grobu" redateljice Ane Šiškov.

Danas na FMFS-u kreće i program "Druga strana Mediterana", koji fokus baca na kinematografiju zemalja Južne Amerike. Na Tvrđavi Gripe u 21:30 sati prikazuju se "Kraljevi svijeta" film iz Kolumbije koji ne biste trebali propustiti. U pitanju je vizualno impresivan pobjednik San Sebastian Film Festivala s odličnom glumačkom ekipom tinejdžera.

Brazilski "Ugljen" prikazuje se u Kinoteci Zlatna vrata u 19 sati, a prati priču obitelji koja jedva spaja kraj s krajem, dok jednog dana ne dobiju ponudu da za veliku svotu novca privremeno sklone narkobosa koji hitno treba skrovište.

Na četvrtom, besplatnom, FMFS kinu gostuje Zagreb Film Festival. Na platou Doma mladih stižu sa selekcijom kratkometražnih filmova iz natjecateljskog međunarodnog programa i Kockica 2022. godine.

FOTO: Maja Prgomet