"Traganja" Nenada Martića u Galeriji fotografije Fotokluba Split

U petak, 3. lipnja u 19 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvara se izložba ''Traganja'' nagrađivanog hrvatskog fotografa Nenada Martića. Riječ je o stilskim i vremenski raznorodnim fotografijama, kojima je zajednička poveznica činjenica da su sve osvojile brojne nagrade na uglednim fotografskim salonima i natječajima.

Nenad Martić rođen je 1951. godine u Zagrebu. Diplomirao je na odsjeku likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Na samom početku umjetničkog djelovanja bavio se stripom, a cijeli svoj profesionalni vijek bavi se ilustracijom i dizajnom. Godine 1991. pokreće grafički studio „Dva M“. Fotografijom se počinje baviti od 2010. godine. Naročito voli raditi fotografije ljudi uklopljenih u okoliš (street fotografiju) i kreativnu fotografiju. Član je Fotokluba Zagreb i ULUPUH-a. Svoju prvu samostalnu izložbu održao je u Fotoklubu Zagreb 2014. godine. Ovo je njegova peta samostalna izložba. Dobitnik je preko 100 nagrada i priznanja, od toga 25 zlatnih medalja na FIAP-ovim međunarodnim natječajima. Finalist je Sonny World Cup (2015. i 2016.) i Merit Medal – HIPA (2017.). Godine 2019. dobitnik je Grand Prixa - Fernando Soprano i Nagrade Tošo Dabac. Dobitnik Fiapvog Blue badga na Zagreb salonu 2019(najbolji autor salona). Također je dobitnik FIAP-ovih zvanja: AFIAP (2018.), EFIAP (2019.), EFIAP bronze (2020.) i EFIAP silver (2021.).

Kustosica izložbe ugledna je povjesničarka umjetnosti, Branka Hlevnjak, koja u tekstu predgovora ističe tri razine gledanja Martićevih fotografija: prva razina – ''očni sken'', odnosno estetsko zadovoljstvo koje izaziva pogled na ljepotu, simetriju, boje; druga razina jest razina odgonetavanja – gledateljv pozorno proučava što zapravo vidi, jer Martićev nadrealizam skriva se u realnosti, sve je čitko, ali ipak postoji dojam iluzije prizora; treća razina koju zapaža Hlevnjak jest ''ona koja proniče u simbole, u rječitost i literarnost. Pokušavamo fotografijama odčitati sadržaj, prepoznavati neku znakovitost, upuštati se u simbolične asocijacije, utvrđujemo odnose i međuodnose; tražimo u fotografijama neku priču, možda razloge, režiju.''

Izložba ostaje otvorena do 21. lipnja i može se pogledati u radno vrijeme Galerije.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ''Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split'' koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova".