Traviata u HNK Split: U ulozi Alfreda debitira tenor Filip Filipović

Na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbama u ponedjeljak i srijedu 17. i 19. travnja vraća se La traviata, belkantističko remek-djelo Giuseppea Verdija, najpopularniji i najizvođeniji među opernim naslovima. Predstavom koja je premijerno izvedena u studenom prošle godine ravnat će maestro Jure Bučević a redatelj je Robert Bošković. Sopranistica Nela Šarić u naslovnoj je ulozi pariške kurtizane Violette Valery a u ulozi Alfreda Germonta debitira tenor Filip Filipović.

Ostali protagonisti su Marko Lasić u ulozi Alfredovog oca Giorgia Germonta Barbara Sumić i Ivona BosančLasić izmjenjivat će se u ulozi Violettine prijateljice Flore, a ostali solisti bit će: Felipe Čudina, Joško Tranfić, Lovre Gujinović, Mate Akrap, Matija Škiljo, Branka Pleština Stanić, Ana Malovan, Mia Bujan, Luka Čerjan, Goran Velić, Mateo Đikić, Tonči Banov, Sanja Crljen uz Zbor i Orkestar HNK Split.

Na osnovu drame Dama s kamelijama Alexandre-a Dumasa sina, Verdi i njegov libretist Francesco Maria Piave napravili su svevremensku, dirljivu glazbeno-scensku priču o žrtvi i iskupljenju, hipokriziji konvencionalnog buržoaskog morala, no prije svega o ljubavi. U središtu radnje je pariška kurtizana Violetta Valéry i njena ljubav s Alfredom Germontom koje se ona, na molbu njegova oca, odriče kako bi sačuvala obiteljski ugled Germontovih. Traviata je, uz Rigoletta i Trubadura, općenito smatrana „najzrelijom žetvom talijanske romantične melodrame“ s tim da je ova opera najelegantnija i najprofinjenija među spomenute tri.

U ulozi Alfreda publici HNK Split po prvi će se put predstaviti mladi tenor Filip Filipović, solist Opere HNK u Zagrebu. Rođen u Zagrebu 1997. godine pjevanje je studirao na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Matjaža Robavsa a 2018. svoje akademsko obrazovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Tomislava Mužeka. Od 2019. godine u klasi je profesora Giorgia Suriana. Dobitnik je Rektorove nagrade 2020. godine za sudjelovanje u opernom projektu J. Massenet: Pepeljuga Muzičke akademije u Zagrebu. Dobitnik je Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost 18. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić koje se održalo u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen. Pobjednik je 10. hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Njegov repertoar, pored uloge Alfreda u La traviati u kojoj je nedavno debitirao u matičnoj kući, obuhvaća ulogu Nemorina u operi Ljubavni napitak Gaetana Donizettija, Mehmeda Sokolovića u operi Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinjski, Gastona iz Verdijeve opere La Traviata, ulogu Spolette iz Puccinijeve opere Tosca, ulogu Tamina iz Mozartove Čarobne frule, Ismaela iz Verdijeve opere Nabucco, ulogu Alfreda iz Straussove operete Šišmiš.