U Foto utorku gostuje Stipe Božić

U drugom ovogodišnjem FOTO UTORKU, 27. veljače u 19 sati, gostuje ikona hrvatske fotografije i hrvatskog alpinizma, počasni član Fotokluba Split - Stipe Božić.

Stipe Božić bio je na najvišim vrhovima svijeta, na polovima, u dubinama podzemlja i podmorja. Rezultati ga svrstavaju u jednog od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista. Popeo se je se na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m), K 2 (8611 m) i Kanghcenjungu (8586 m). Stajao je i na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata: Mount Everest (Azija) Aconcagua (J. Amerika) Mount McKinley (S. Amerika) Kilimanjaro (Afrika) Mount Vinson (Antarktika) Mont Blanc (Europa) Mount Kosciusko ( Australija). Osim planina spustio se 1395 metara duboko pod zemlju u Lukinoj jami na Velebitu, a ako se uzme ta dubina ispod površine zemlje i visina Mount Everesta onda izlazi da drži svojevrstan svjetski visinski rekord. S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je stigao i na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo uspješnih fotografija i izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama, njegove fotografije bile su uvrštene na izložbi
''Hrvatska fotografija od 1950. do danas'' u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Autor je mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona, kalendara te knjiga ''Put na vrh svijeta'', ''Sedam vrhova'', ''Svete planine svijeta'', ''K2 - trijumf i tragedija'', ''San o Everestu'' i ''Penjačevi zapisi''. Profesionalnom kamerom snimio je na kilometre filmskog i video materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta. Režirao je više od 120 dokumentarnih filmova u sklopu dokumentarnih serija prikazivanih na HRT-u. Na Filmskom festivalu u Trentu 1999. godine njegov film ''Reticent Wall'' osvojio je srebreni encijan za najbolji sportski dokumentarni film a film ''Dhaulagiri Express'' nagrađivan je na filmskim festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.
 
Kroz predavanje ''Snimanje u nemogućnim uvjetima'' dotaknut ćemo se Stipinih uzora, ideja i motiva, specifičnosti snimanja i fotografiranja u ekstremnim uvjetima, prepreka i kako ih uspješno prevladati itd.
 
Diskurzivni program FOTO UTORAK dio je Redovnog godišnjeg programa Fotokluba Split koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova. Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.