Na Zapadnoj obali postavljene brončane ploče osvajačima medalja na Olimpijskim igrama gluhih i na Paraolimpijskim igrama

Znamo da je Split oduvijek grad sporta, ali jučer su Splićani bili posebno ponosni na svoj grad, odnosno sugrađane. Naime, na Zapadnoj obali održana je svečanost povodom postavljanja ploča splitskim osvajačima medalja na Olimpijskim igrama gluhih i Paraolimpijskim igrama.

Unatoč za ovo doba godine nepovoljnim vremenskim prilikama ovaj je povijesni trenutak okupio  brojne sportaše, osvajače medalja, članove klubova, predstavnike gradskih i javnih ustanova i institucija, a splitski gradonačelnik g. Ivica Puljak svečano je otkrio ukupno 21 brončanu ploču splitskim osvajačima medalja na Olimpijskim igrama gluhih.

Splitsko gradsko vijeće je 18. prosinca 2021. donijelo zaključak temeljem kojeg je izrađen prijedlog rješenja za postavljanje brončanih ploča s imenima splitskih paraolimpijaca i gluhih sportaša koji su osvajali olimpijska odličja. Nakon pripremnih radova uslijedili su kamenoklesarski i građevinski radovi, dizajn i tehnička priprema, pa izrada i ugradnja brončanih ploča, a sada je taj hvalevrijedan projekt realiziran, na ponos ne samo splitskim gluhim olimpijcima, nego i svim stanovnicima grada podno Marjana.

Osvajači medalja na Olimpijskim igrama gluhih kojima su postavljene ploče su: atletičari Božidar Tironi i Marica Puškarić, nogometaš Josip Radić, rukometašice Blaženka Sinovčić, Milka Dujić i Marija Milas, rukometaši Boško Kevo, Marko Delić, Petar Ljubić, Marijo Lušić, Dragan Firić, Roko Kvesić, Mario Bašić, Pero Jukić, Oliver Lušić, Ilija Perak, Marjan Turković, Mateo Perak i Patrik Radić te Matea Kolovrat i Petra Goleš iz taekwondoa.

Olimpijske igre gluhih po prvi puta održane su 1924.godine. Prvu medalju osvojio je splitski atletičar  Božidar Tironi 1949. godine, a od tada do posljednjih Olimpijskih igara gluhih, splitski su  gluhi olimpijci osvojili ukupno 30 zlatnih,4 srebrne  i 12 brončanih medalja u 4 različita sporta : rukomet, nogomet, atletika i taekwondo.

Predsjednik Kluba gluhih olimpijaca Hrvatske g. Marijo Lušić izjavio je:  “U svoje ime i u ime svih splitskih gluhih olimpijaca zahvaljujem vam na podršci i na iskazanom poštovanju prema sportu gluhih. Postavljanjem ovih pločica, naše ste uspjehe zabilježili za vječnost i nadam se, inspiraciju nekim budućim naraštajima,  a mi obećavamo da ćemo vam svojim trudom i sportskim uspjesima i u budućnosti puniti srce ponosom”.