Split prošao Armence uz teško izboreni remi

Nogometaši Splita očekivano su se plasirali u drugo pretkolo Europske lige. Na gostovanju u Jerevanu kod Mike odigrali su 1:1, što im je nakon pobjede u Parku mladeži 2:0 bilo dovoljno za prolaz. U vrlo sadržajnoj utakmici odigranoj pred oko 2000 gledatelja domaćini su poveli u nadoknadi prvog poluvremena golom Karapetjana, a Splitu je remi donio Bilić pred sam kraj, u 88. minuti.

Nakon što su u samom otvaranju pokušali Glumac s jedne te Barsegjan s druge strane, obje su momčadi došle do izvrsnih prigoda. Prvo je Erceg s desetak metara pucao malo pored vratnice, a onda je Satumjan glavom pucao ravno u Zagorca. Upravo je Satumjan u prvoj utakmici promašio čisti zicer u petoj minuti susreta. U sparnim uvjetima, na preko 30 stupnjeva Celzijusa, izgledalo je kako će poluvrijeme završiti bez golova, a onda je u prvoj minuti sudačke nadoknade Karapetjan sa 16-17 metara pogodio Zagorčeve rašlje za vodstvo Mike.

Već početkom drugog dijela ponovno je bilo opasno za Crvene. H. Voskanjan krenuo je sam na Zagorca, ali je u posljednji trenutak intervenirao Galović. Nedugo zatim Bagarić je izbio sam pred domaćeg vratara Kasparova, ali nije bio precizan. Redale su se šanse na obje strane pa su tako Splitu zaprijetili Satumjan i Alex, a Miki Belle, Rog i Bilić. Strepnju Splita prekinuo je Bilić u 88. minuti. Kasparov je obranio zicer Belleu, lopta se odbila do debitanta Roga, koji vraća Biliću, a ovaj s desetak metara lako zabija i produljuje agoniju Mike koja od 2007. nije slavila u Europi (13 uzastopnih utakmica).

Sljedeća europska utakmica Splitovce čeka već za sedam dana, 17. srpnja, kada u drugom pretkolu gostuju u Beershebi kod izraelskog Hapoela Be'er Sheve. Riječ je momčadi koja bi Splitu trebala biti puno teži suparnik od Mike. Hapoel je prošlu sezonu završio kao drugoplasirana momčad izraelskog prvenstva, a svoje domaće utakmice igra na stadionu Vasermil kapaciteta 13.000 gledatelja.

U 12 dosadašnjih europskih susreta (Kup UEFA, Kup pobjednika kupova i Intertoto kup) Hapoel nije imao previše uspjeha. Ostvario je četiri pobjede, jedan remi i sedam poraza uz gol-razliku 10:36. U sezoni 1995./1996. prošli su prvu prepreku Kupa UEFA, baš kao u sezoni 1997./1998. u Kupu pobjednika kupova. U tim su sezonama, međutim, doživjeli i visoke poraze od Barcelone (12:0 kroz dvije utakmice) odnosno od Rode (14:1, od čega čak 10:0 u uzvratu!).

Istaknimo i kako su za taj klub nekoć igrali Andrija Balajić, Tvrtko Kale i Giovanni Rosso. Uzvrat je na rasporedu 24. srpnja u Parku mladeži, a prije toga će Crveni 21. srpnja (ponedjeljak) na zadarskim Stanovima otvoriti novu sezonu MAXtv Prve lige.


Mika - Split 1:1 (1:0)
Uzvratna utakmica prvog pretkola Europske lige, s ukupnih 3:1 Split prolazi dalje
Jerevan, stadion Mika, 2.000 gledatelja
Sudac: Oliver Drachta (Austrija)
Strijelci: Karapetjan 1:0 (45'+1'), Bilić 1:1 (88')
Žuti kartoni: A. Petrosjan, Grigorjan; Rugašević, Vojnović, Rog

Mika: Kasparov, Petrosjan, A. Voskanjan, Pogosjan, Karapetjan, Grigorjan (od 55. Gazarjan), Satumjan, Barsegjan, Movsisjan (od 77. Hakobjan), H. Voskanjan (od 61. Beglarjan), Alex.

Split: Zagorac, Ibriks, Galović, Glumac, Rugašević, Vidović, Vojnović (od 80. Dujmović), Bagarić (od 59. Belle), Erceg, Glavina (od 70. Rog), Bilić.