Split u Armeniju nosi dva gola prednosti

Nogometaši Splita napravili su veliki korak prema plasmanu u drugo pretkolo Europske lige. U prvoj europskoj utakmici na Parku mladeži (2011. godine domaće su europske utakmice igrali u Dugopolju) Crveni su s 2:0 svladali armensku Miku. Kao i mnogo puta u drugom dijelu prošle sezone, Split je do golova, kada već ne ide iz igre, došao iz prekida. U 39. minuti zabio je Glumac, a u 87. Vojnović. U oba navrata asistent je bio Erceg. Igrači Ivana Matića tako su ostvarili značajnu prednost uoči uzvrata koji će se odigrati 10. srpnja.

A sve je moglo završiti drukčije da je već u petoj minuti susreta gostujući igrač Satumjan bio prisebniji. Nakon kardinalne pogreške Galovića Satumjan je izašao oči u oči s vratarom Zagorcem, ali je pucao pored vratnice. Bila je to stopostotna šansa za trećeplasiranu momčad armenskog prvenstva kojoj bi pogodak u gostima bio zlata vrijedan. Splitovci su prvi put zaprijetili tek u 24. minuti kada je Glavina prodro i ubacio za Ercega, a ovaj pucao loše. Nedugo zatim na suprotnoj je strani Zagorac obranio udarac Barsegjana.

I onda, u 39. minuti Split je poveo. Erceg je ubacio iz slobodnog udarca na drugu vratnicu, a ondje je nečuvan bio Glumac, koji je lako pogodio za 1:0. Bivši stoper Hajduka i Zadra prošle je sezone u crvenom dresu zabio pet golova, od čega četiri u drugom dijelu sezone. S tim se rezultatom otišlo na odmor, a Splitov je trener u svlačionici ostavio Kamerunca Bellea. U igru je ušao Bagarić.

U otvaranju drugog poluvremena Split je mogao potpuno prelomiti utakmicu, ali Bilić nije realizirao dvije čiste prilike. U 55. minuti Glavina je pucao, a gostujući vratar Kasparov odbio do Bilića, koji iskosa promašuje gotovo prazna vrata. Samo minutu kasnije bivši hrvatski reprezentativac pucao je glavom s pet metara, ali ni tu nije bio precizan. U 84. minuti Zagorac je obranio opasan pokušaj Movsisjana, a onda je u 87. minuti Split ipak poveo s konačnih 2:0 golom Vojnovića nakon Ercegova kornera. Do kraja je moglo biti i 3:0, no Alex je s gol-crte "skinuo" udarac Ercega.

Uzvrat je za sedam dana u Jerevanu na stadionu Mika kapaciteta 7.250 gledatelja. Pobjednik u drugom pretkolu ide na izraelskog predstavnika Hapoela Be'er Sheve.

 

Prvo pretkolo Europske lige, Split - Mika 2:0 (1:0)
Stadion u Parku mladeži, 1300 gledatelja
Sudac: Bert Vertenten (Belgija)
Strijelci: Glumac 39' (1:0), Vojnović 87' (2:0)
Žuti kartoni: Vidović 72'

Split: Zagorac, Ibriks, Galović, Glumac, Rugašević, Belle (od 46. Bagarić), Vojnović, Vidović, Glavina (od 63. Roce), Erceg, Bilić (od 86. M. Galić). Trener: Ivan Matić

Mika: Kasparov, A. Voskanjan, Gev. Pogosjan (od 22. Gor. Pogosjan), Petrosjan, Satumjan, Arakeljan (od 67. Grigorjan), Barsegjan, Movsisjan, Alex, Karapetjan, Beglarjan (od 83. H. Voskanjan). Trener: Aram Voskanjan



Foto: arhiv