Erasmus+ projekt Obrtničke škole iz Splita: Dioklecijanov duh putuje Europom

Obrtnička škola u suradnji sa Srednjom odbornom školom iz Košica i udrugom Zdravi dan iz Solina su danas u hotelu President u Solinu imale zajedničku radionicu otvorenu za javnost „Dioklecijanov duh putuje Europom“ u kojoj su prezentirale tradicijske metode u njezi tijela, kao i važnost zdrave prehrane.

Učenice su zajednički izradile jednostavna jela koja su se pripremala u vrijeme Staroga Rima a nakon završetka radionice su ih i isprobale. Zaključile su da su ukusna i hranjiva te da će ih sigurno još koji put pripremiti kada se vrate svojim kućama.

Vješte ruke učenica zanimanja kozmetičar uljepšale su mnoga lica mica bojama koristeći isključivo pribor koji se koristio u antici, a učenice zanimanja frizer uredile su kosu i napravile frizure koje su se tada nosile. Jedna od najpoznatijih figura iz tog vremena je Salonitanka koja je poznata i po svojoj frizuri.

Obrtnička škola iz Splita je aktivni sudionik Erasmus+ programa, kojeg sufinancira EU, pa su tako i ove godine njezini učenici (frizeri, kozmetičari, modni tehničari, tehničari za očnu optiku) bili na mobilnostima u Irskoj i Španjolskoj u okviru svoga projekta Develop Your Vocational Skills Internationally gdje su usvojili nove vještine i proširili svoja znanja.  

Ciljevi navedenog projekta su poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kako bi učenici poboljšali svoju zapošljivost, usavršavanje postojećih kurikuluma, razvoj Europskog prostora obrazovanja i internacionalizacija strukovnog obrazovanja. Projekt je financiran od EU (u iznosu od: 103.720,00 EUR), a u Republici Hrvatskoj provodi ga Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

Učenici u Irskoj su bili smješteni po obiteljima te su osim znanja na radnom mjestu stekli nova iskustva o životu običnih ljudi u okolici Dublina. Najzanimljivije iskustvo imale su učenice koje su radile u frizersko-kozmetičkom salonu u kojem su zamijenile radnice koje su otišle na godišnji odmor. Na internetskim stranicama salona su objavili da se može naručiti tretman kod učenica-naučnica umanjen 30% od standardne cijene, pa su naše učenice imale pune ruke posla. Za Irce kažu da su jako ljubazni i da nisu puno zahtjevni u vezi svojih frizura ili vanjskog izgleda. Većina od naših učenica je ujedno dobila i pozivnicu za povratak na radno mjesto kad završe obrazovanje.

Učenice zanimanja optičar su jako puno naučile o slušnim pomagalima i području audiologije, koje ne obuhvaća njihovo srednjoškolsko obrazovanje. Izradom novih kurikuluma za zanimanje optičar i ovo područje će biti obuhvaćeno kao obavezni sadržaj.

Učenicama koje su boravile u Zaragozi u pamćenje će im se urezati upoznavanje s osnivačem brenda Passaro poznatog stilista za muške frizure. Španjolci su poznati po tome da njeguju osebujan stil, a muške frizure izrađuju metodama koje nisu uobičajene kod nas.

Svoja iskustva naučena na mobilnostima učenice će podijeliti s učenicima i nastavnicima u školi, a od prošlog tjedna i s učenicama iz Košica.

Obrtnička škola je domaćin za dva Erasmus+ projekta srednje škole iz Košica. Učenice su na praksi u splitskim kozmetičkim salonima ili pohađaju nastavu u Obrtničkoj škole zajedno s našim kozmetičarkama. Osim znanja i vještina naučenih na mobilnostima u Irskoj i Španjolskoj naše učenice prenijet će i neka svoja iskustva vezana za tradiciju i običaje grada u kojem žive. Tako Dioklecijanov duh nastavlja svoj put Europom.