Najavljen Split Pride 2014: glavna događanja zaobilaze Rivu

Grad Split se svim silama nastoji odmaknuti od pridjeva provincijalni, a danas je napravio prvi veliki korak u tom smjeru. Najavljen je 4. po redu Split Pride, ali pressica je bila posebna po tome što se održala u LGBT Centru Split, drugom u Hrvatskoj, a prvom LGBT Centru u Dalmaciji!

LGBT Centar Split otvoren je prije mjesec dana i u njemu se gotovo svakodnevno održavaju aktivnosti, poput izrade ždralova za ostvarenje želja LGBT zajednice, sakupljanja donacija za stradale u poplavljenim područjima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije (nastavit će ih prikupljati i kroz sljedeći tjedan, svaki radni dan u vremenu od 17-20 sati), filmske projekcije, izložbe i razne radionice. Uskoro bi trebali omogućiti i psihološko savjetovanje za osobe iz LGBT zajednice koje su doživile bilo kakav oblik zlostavljanja, kao i za njihove obitelji.

Split Pride 2014 pod sloganom «Potpuna ravnopravnost» će se održati 7. lipnja 2014. godine s početkom okupljanja u Đardinu u 12 sati. Povorka kreće u 14 sati iz Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanske ulice do Đardina gdje će se održati Split Pride program.

Sudionici Split Pridea traže potpunu ravnopravnost – jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji – pravo na brak i izvanbračnu zajednicu i od svojih zahtijeva neće odustati.

Konferenciji za novinare te svečanom otvaranju LGBT Centra Split nazočio je i Gradonačelnik Ivo Baldasar koji je podržao rad udruge Rišpet, te prerezao vrpcu simbolično otvorivši Centar za javnost. Također je najavio sudjelovanje na ovogodišnjem Split Pride-u. Nadamo se i skorom očitovanju o dodijeli sredstava iz gradskog proračuna, te gradskog prostora udruzi Rišpet mimo javnog natječaja.